​Φάσεις Προπόνησης Δύναμης σε Off-Season Περιόδους.

21/11/2016

Η off-season είναι από τις πιο σημαντικές περιόδους προπόνησης για έναν αθλητή crossfit.

Σε αυτό το διάστημα θα έχει χρόνο να αυξήσει τη δύναμη του, να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση, να δουλέψει πάνω στις αδυναμίες του και να προετοιμαστεί κατάλληλα για τους αγώνες που θα ακολουθήσουν. Οι περισσότεροι αθλητές βρίσκουν λοιπόν την ευκαιρία να αυξήσουν τη δύναμη τους, κάτι που είναι απαραίτητο στο crossfit. Τα περισσότερα προγράμματα χωρίζουν την προπόνηση δύναμης σε 3 φάσεις οι οποίες είναι: η φάση της υπερτροφίας, η φάση της δύναμης και η φάση της κορύφωσης.

 

Υπερτροφία

Η περίοδος της υπερτροφίας είναι πολύ σημαντική στη προπόνηση των αθλημάτων που έχουν να κάνουν με τη δύναμη. Ο αθλητής δουλεύει σε υπομέγιστα κιλά ανάμεσα στο 60% με 80% των μέγιστων και σε επαναλήψεις ανάμεσα σε 8 με 12. Ασκήσεις όπως καθίσματα, άρσεις θανάτου, πιέσεις αλλά και διάφορες απομονωτικές. Σε αυτό το διάστημα ο αθλητής θα αυξήσει τη μυική του μάζα άρα και τη δύναμη του. Όσο περισσότερη μυική μάζα έχει ο αθλητής τόσο μεγαλύτερη ισχύ μπορεί να παράγει. Η προπόνηση υπερτροφίας θα βελτιώσει την υγεία των αρθρώσεων και την αποφυγή τραυματισμών. Επιπλέον θα βελτιωθεί και η τεχνική σε ασκήσεις όπως καθίσματα και άρσεις θανάτου αφού τα σετ σε υπομέγιστα κιλά θα κάνουν τον αθλητή να επικεντρωθεί σε τεχνικά τέλειες επαναλήψεις.

 

Δύναμη

Ο αθλητής σε αυτή τη φάση προετοιμασίας επιδιώκει την αύξηση της δύναμης και παραγωγή μεγαλύτερης ισχύος, δεδομένου ότι έχει αυξηθεί η μυική του μάζα και πρέπει να μάθει το σώμα του να προσαρμοστεί στην αλλαγή αυτή. Όπως ξέρουμε η αύξηση της δύναμης είναι πολύ σημαντική και είναι κάτι που επιδιώκουν όλοι οι αθλητές που θέλουν να είναι ανταγωνιστικοί στο crossfit. Οι επαναλήψεις που δουλεύει σε αυτή τη φάση κυμαίνονται από 4 έως 6.

 

Κορύφωση

Η φάση της κορύφωσης έχει να κάνει πολύ και με τον ψυχολογικό παράγοντα. Σε αυτή τη φάση ο αθλητής δουλεύει σε μέγιστα κιλά. Είναι ιδιαίτερα σημαντική περίοδος προπόνησης, όχι μόνο γιατί η προπόνηση στα μέγιστα κιλά επηρεάζεται πολύ από την ψυχολογία αλλά επίσης επειδή το να σηκώνει ένας αθλητής μέγιστα κιλά είναι μια δεξιότητα που αναπτύσσεται με το χρόνο και την προπόνηση. Η επαναλήψεις που θα δουλέψει κυμαίνονται ανάμεσα σε 1 με 3 και σε ποσοστά 90% με 100% των μέγιστων.

 

Πηγή: http://wwwragingstrength.gr

Tags:

Please reload

Please reload

Please reload

Ακολουθήστε το FitnessDiary στο Facebook, Instagram και Twitter

Ένα παραμυθένιο ξενοδοχείο στο νομό Ξάνθης

21/01/2020

Πώς να μην μένεις στα …μπρόκολα, αλλά να έχεις και τέλειους κοιλιακούς

14/12/2019

Τι οφέλη έχουν τα κυδώνια και πώς θα τα φας; Η εποχή τους μόλις ξεκίνησε

21/11/2019

Θερμίδες. Yπολογίστε πόσο πρέπει να τρώτε

21/11/2019

1/13
Please reload