Τι είναι και ποιά είναι τα εργογόνα συμπληρώματα;

12/02/2017

Συμπληρώματα διατροφής: ονομάζονται τα σκευάσματα όπου λαμβάνουμε από το στόμα, τα οποία περιέχουν ουσίες που είτε λείπουν από την κανονική τροφή είτε περιέχονται σε αυτή σε ποσότητες που θεωρούνται ανεπαρκείς - πολύ χαμηλές. Εκατοντάδες τέτοια σκευάσματα κυκλοφορούν σήμερα στις αγορές υπόσχοντας από ισχυρισμούς ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούν να αυξήσουν την αθλητική απόδοση.

 

Τι είναι και ποιά είναι τελικά τα εργογόνα συμπληρώματα;

Τα εργογόνα βοηθήματα είναι ουσίες που βελτιώνουν την ικανότητα παραγωγής σωματικού έργου με αποτελεσματικότητα και παράλληλα την βελτίωση της αθλητικής απόδοσης. Αυτά τα βοηθήματα είναι τα εξής:

- Υδατάνθρακες (π.χ. Δεξτρόζη, Μαλτοδεξτρίνη)

- Αμινοξέα – πρωτεΐνη

- Ανθρακικό νάτριο – Σόδα

- Κρεατίνη

- Καφεΐνη

.

Πως το αποδεικνύουμε ότι είναι εργογόνα;

Για να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα τους γίνεται μέσο επιστημονικών ερευνών. Για τις ευεργετικές επιδράσεις μιας ουσίας στην αθλητική απόδοση είναι απαραίτητο να διεξαχθούν αρκετές επιστημονικές έρευνες σε ικανοποιητικό αριθμό ατόμων, έτσι ώστε να μην επηρεάζουν άλλοι παράγοντες όπως η διατροφή ή η σωματική άσκηση.

.

Βασικά κριτήρια για να θεωρηθεί ένα συμπλήρωμα εργογόνο είναι:

- Η Ασφάλεια

- Η Νομιμότητα

- Η Αποτελεσματικότητα

.

Με λίγα λόγια τα εργογόνα συμπληρώματα είναι αυτά που μέχρι σήμερα δεν μας έχουν απόδειξει το αντίθετο από αυτό που υπόσχονται και δεν υπαρχει αμφιβολία για την δράση τους.

.

Λίγα λόγια για τα παραπάνω συμπληρώματα:

.

Υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες αντιπροσωπεύουν την πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για τους μυς. Αυξάνουν την απόδοση, αύξηση αντοχής,

.

Αμινοξέα ή πρωτεΐνη: Η βασική χρήση τους γίνεται από αθλητές κυρίως για την ανοικοδόμηση των μυών και την αποκατάσταση - επαναφορά τους μετά από μια σωματική άσκηση. Αυξάνει την δύναμη και την μυϊκή μάζα.

.

Ανθρακικό νάτριο – Σόδα: Αυξάνει την απόδοση σε αγωνίσματα που διαρκούν 1-4 λεπτά, εξουδετερώνει αποτελεσματικότερα την οξύτητα στο σώμα καθυστερώντας έτσι την εμφάνιση της κόπωσης με την διάσπαση υδατανθράκων.

.

Κρεατίνη: Χρησιμοποιείτε για βελτιωμένη απόδοση, αύξηση φυσικής κατάστασης, αύξηση δύναμης, αύξηση ταχύτητας παράγωγης επαναλαμβανόμενου έργου, βελτιώνει την εκρηκτικότητας, διεγείρει την σύνθεση της μυϊκής πρωτεΐνης με σκοπό την αύξηση μυϊκής μάζας.

.

Καφεΐνη: Είναι ένα ισχυρό διεγερτικό που μπορεί να αύξησει την κατανάλωση οξυγόνου και τον μεταβολισμό, να προάγει την λιποδιάλυση και την μείωση της αντίληψης της κόπωσης, να αυξάνει την εγρήγορση διεγείροντας το κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς και την απόδοση σε αγωνίσματα διάρκειας 50’’ – 4’ και 20’ – 60’.

.

Πηγή: www.ifitnessbook.com

Please reload

Please reload

Please reload

Ακολουθήστε το FitnessDiary στο Facebook, Instagram και Twitter

Τι οφέλη έχουν τα κυδώνια και πώς θα τα φας; Η εποχή τους μόλις ξεκίνησε

21/11/2019

Θερμίδες. Yπολογίστε πόσο πρέπει να τρώτε

21/11/2019

Πρωινό Κολοκύθας με νιφάδες βρώμης

21/11/2019

Όλη η αλήθεια για το κολλαγόνο

03/11/2019

1/13
Please reload