10 κορυφαίες κινήσεις για γρήγορη ανάπτυξη θωρακικών

19/03/2017

Αυτό το άρθρο έχει έναν πολύ απλό σκοπό - να αναφερθεί στις αγαπημένες μου ασκήσεις για χτίσιμο ογκώδους, πυκνού, μεγάλου, ολοκληρωμένου στήθους.

 

Δεν πρόκειται να μιλήσω για τεχνικές, ρυθμούς και χρόνο υπό ένταση, ή να αναφέρω την προέλευση των μυών, την εισαγωγή, γενετικούς ή, ορμονικούς χειρισμούς. Απλώς θέλω να συζητήσω για τους 10 καλύτερους τιμωρούς θωρακικών και γιατί πρέπει να είναι μέρος της προπόνησης σου για ανάπτυξη του στήθους.

.

1. Πιέσεις στον πάγκο με μπάρα

Γιατί να τις κάνεις; Αυτή η άσκηση, γνωστή και ως “βασιλιάς” των ασκήσεων άνω κορμού, ήταν πιθανότατα μέρος των προγραμμάτων για περισσότερο όγκο στους θωρακικούς περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κίνηση. Από τον Schwarzenegger στον Haney, και από τον Columbo στον Coleman, οι πιέσεις στον πάγκο είναι απλώς ένας ολοκληρωμένος, καταπληκτικός χτίστης στήθους.

Συμβουλή: Χρησιμοποίησε τις πιέσεις στον πάγκο για μυϊκό χτίσιμο και όχι για επίδειξη. Διατήρησε αυστηρή στάση, πλήρες εύρος κίνησης, ελεγχόμενο ρυθμό και επαναλήψεις που κυμαίνονται στις 8-12 για τα περισσότερα σετ.

.

2. Επικλινείς πιέσεις με μπάρα

Γιατί να τις κάνεις; Εφ’ όσον είναι γενικότερα πιο δύσκολο να πυκνώσεις το άνω μέρος των θωρακικών, ακριβώς κάτω από τις κλείδες, οι πιέσεις σε επικλινή πάγκο με μπάρα πρέπει να έχουν μια θέση σε κάθε σοβαρή προπόνηση στήθους. Είναι καταπληκτική, βασική κίνηση στην οποία μπορείς να σηκώσεις πολλά κιλά. Ξέρω πολύ λίγους ογκώδεις θώρακες που να έχουν δημιουργηθεί χωρίς την ανάμειξη αυτής της κίνησης.

Συμβουλή: Βεβαιώσου ότι φέρνεις τη μπάρα κάτω, κοντά και ακριβώς κάτω από το πηγούνι για καλύτερη ενεργοποίηση των μυϊκών ινών των θωρακικών της κλείδας.

.

3. Πιέσεις με αλτήρες

Γιατί να τις κάνεις; Παρότι παρόμοιες με τις πιέσεις με μπάρα, το πλεονέκτημα των αλτήρων είναι το αυξημένο εύρος της κίνησης που επιτρέπεται στο κάτω μέρος της επανάληψης. Επιπλέον, οι πιέσεις με αλτήρες γενικότερα εκτελούνται σε ρυθμιζόμενους πάγκους με πολλαπλές γωνίες κλίσης, που επιτρέπουν την κλίση σε αρκετά διαφορετικά επίπεδα (το καθένα από τα οποία χτυπάει το στήθος με λίγο διαφορετικό τρόπο).

Συμβουλή: Επωφελήσου οπωσδήποτε από την αυξημένη διάταση που επιτρέπουν οι αλτήρες, χαμηλώνοντας τους στα πλάγια του στήθους. Πίεσε από μία ποικιλία κλίσεων για να αξιοποιήσεις κάθε μυϊκή ίνα.

.

4. Βυθίσεις με βάρος

Γιατί να τις κάνεις; Προσωπικά νιώθω ότι οι βυθίσεις με βάρος μπορούν να ενισχύσουν τις πιέσεις στον πάγκο για καλύτερη συνολική κίνηση του στήθους. Ασκήσεις με φυσική “κίνηση” του ίδιου σου του σώματος έχει αποδειχτεί ότι διεγείρουν καλύτερα το ΚΝΣ και ενεργοποιούν περισσότερες μυϊκές ίνες. Είναι σπουδαίες για να στοχεύσεις στους κατώτερους/εξωτερικούς θωρακικούς.

Συμβουλή: Γείρε τον κορμό σου μπροστά καθ’ όλη τη διάρκεια του σετ για να στρατολογήσεις σε μέγιστο βαθμό το στήθος παρά τους τρικέφαλους. Χαμήλωσε το σώμα σου σε πλήρη διάταση, καθώς λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη ενεργοποίηση των μυϊκών ινών του θώρακα όταν “σπρώχνεις πέρα από το συνηθισμένο.”

.

5. Ανοίγματα με αλτήρες

Γιατί να τα κάνεις; Ενώ οι κινήσεις με πιέσεις είναι ζωτικής σημασίας στο χτίσιμο ενός μεγάλου στήθους, δεν θα πρέπει να υποτιμήσεις την αξία των ανοιγμάτων με αλτήρες! Αυτή η άσκηση επιτρέπει πολύ μεγαλύτερη διάταση των θωρακικών ινών από οποιεσδήποτε άλλες πιέσεις, και μελέτες αποδεικνύουν ότι όταν ένας μυς είναι σε διάταση υπό ένταση, διεγείρονται έντονα αρκετά αναβολικά (που παράγουν ανάπτυξη) μονοπάτια.

Συμβουλή: Κίνησε τους αλτήρες αργά σε ένα σχετικά ευρύ τόξο, μέχρι να αισθανθείς βαθιά διάταση στους θωρακικούς - από τη μασχάλη ως το στέρνο. Προσπάθησε να διατηρήσεις τη διάταση για 2-3 δευτερόλεπτα σε μερικές από τις επαναλήψεις σου. Πειραματίσου εκτελώντας αυτή την άσκηση από διαφορετικές γωνίες - από ελαφρώς κατακλινή πάγκο μέχρι και 60 μοίρες επικλινή.

.

6. Crossover στην τροχαλία

Γιατί να τα κάνεις; Ενώ δεν συνιστώ τα crossover στην τροχαλία ως τον “ακρογωνιαίο λίθο” ενός προγράμματος για χτίσιμο θωρακικών, θεωρώ ότι είναι αδιαμφισβήτητα πολύτιμα για να τα συμπεριλάβεις. Οι ασκήσεις με πιέσεις είναι απίθανες για να χειρίζεσαι μέγιστα κιλά, ενώ τα ανοίγματα, όπως προαναφέρθηκε, είναι υπέροχα για τη διάταση των θωρακικών. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν παρέχει δυνατή “κορυφαία σύσπαση”, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως άλλο ένα δυνατό ερέθισμα για ανάπτυξη.

Συμβουλή: Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πάρα πολύ βάρος σε αυτή την κίνηση και να το μετατρέψουν σε ένα είδος πιέσεων όρθιος. Μην είσαι ένας από αυτούς. Χρησιμοποίησε μέτριο βάρος με καλή στάση σώματος, στοχεύοντας στις 10-15 επαναλήψεις ανά σετ. Αν το γυμναστήριο σου έχει μηχάνημα τροχαλίας πολλαπλών γωνιών/θέσεων προσπάθησε να κάνεις αυτή την άσκηση από διαφορετικά σημεία για να διεγείρεις μοναδικές ομάδες μυϊκών ινών. Χρησιμοποίησε crossover στην τροχαλία για το λόγο που είναι πραγματικά αποτελεσματικά και πίεσε δυνατά σε κάθε επανάληψη.

.

7. Pullover

Γιατί να τα κάνεις; Τα pullover είναι μοναδικά ανάμεσα στις ασκήσεις στήθους αφού δεν είναι κάποια μορφή πιέσεων ή ανοιγμάτων. Προσφέρουν μια μοναδική διάταση στους θωρακικούς από κάτω προς τα πάνω και επίσης βοηθάνε στην διεύρυνση των πλευρών. Αυτή ήταν μια σταθερή κίνηση για όσους σήκωναν βάρη στις αρχές του bodybuilding, όταν πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια από τις καλύτερες θέσεις για στήθος από το πλάι που εμφανίστηκαν ποτέ.

Συμβουλή: Κάνε αυτή την άσκηση σε στυλ "cross bench" όπου ξαπλώνεις κάθετα, έχοντας μόνο την άνω πλάτη/ώμους να ακουμπάνε στον πάγκο. Ρίξε τους γοφούς σου χαμηλά και κράτησε τους εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια του σετ. Πάρε μια βαθιά ανάσα καθώς τεντώνεις το βάρος κάτω και πίσω από το κεφάλι σου. Διατήρησε συνεχώς τους αγκώνες ελαφρά λυγισμένους.

.

8. Πιέσεις ως το λαιμό στη μηχανή Smith

Γιατί να τις κάνεις; Αυτή η άσκηση θα πρέπει να εκτελείται μόνο από εκείνους που έχουν υγιείς ώμους. Είναι μία από τις αγαπημένες μου, για επίθεση στους άνω θωρακικούς, και έχει εντελώς διαφορετική αίσθηση από τις βασικές επικλινείς πιέσεις. Η διάταση που παρέχει αυτή η κίνηση είναι πολύ έντονη.

Συμβουλή: Βεβαιώσου ότι οι αρθρώσεις των ώμων είναι καλά ζεσταμένες πριν κάνεις αυτή την άσκηση. Συνήθως την κάνω δεύτερη ή τρίτη στο πρόγραμμα μου. Μην πέσεις κάτω από τις 8 επαναλήψεις σε οποιοδήποτε από τα σετ και χαμήλωσε τη μπάρα μόνο όσο σου επιτρέπουν με άνεση οι ώμοι σου. Κάνε τουλάχιστον 2-3 δευτερόλεπτα σε κάθε αρνητική σύσπαση.

.

9. Ανοίγματα στη μηχανή καθιστός

Γιατί να τα κάνεις; Αυτό που είναι μοναδικό σε αυτή την άσκηση είναι ότι επιτρέπει μέγιστη διάταση και κορυφαία σύσπαση κόντρα στην αντίσταση. Επιπλέον μπορείς να προσαρμόσεις το κάθισμα ψηλά ή χαμηλά για να αλλάξεις το επίπεδο της κίνησης και να στοχεύσεις σε διαφορετικά τμήματα του στήθους.

Συμβουλή: Διατήρησε τους αγκώνες ψηλά και σε ευθεία με τους πήχεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του σετ. Επωφελήσου πλήρως και από τα δύο, τη διάταση και τη σύσπαση, μένοντας ακίνητος για 1-2 δευτερόλεπτα σε κάθε επανάληψη.

.

10. Πιέσεις στη μηχανή Hammer Strength

Γιατί να τις κάνεις; Γενικότερα έχω διαπιστώσει ότι οι μηχανές Hammer Strength έχουν την καλύτερη “αίσθηση” από οποιοδήποτε άλλο κομμάτι εξοπλισμού. Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο κατασκευάζονται τις κάνει να δίνουν την αίσθηση σχεδόν σαν να χρησιμοποιείς ελεύθερα βάρη - κάτι μεταξύ μπάρας και αλτήρων. Επίσης μου αρέσει ότι γενικότερα επιτρέπουν “μια πίεση” στην κορυφή της επανάληψης.

Συμβουλή: Μην κάνεις τις πιέσεις Hammer Strength τα θεμέλια της προπόνησης σου, αλλά καλύτερα χρησιμοποίησε τες ως μια προσθήκη στις βασικές πιέσεις με μπάρα ή αλτήρες. Αν το γυμναστήριο σου έχει ποικιλία από αυτά τα μηχανήματα για το στήθος, δοκίμασε τα όλα για να δεις ποιο σου δίνει την καλύτερη ώθηση και κάψιμο. Το δικό μου αγαπημένο είναι οι επικλινείς πιέσεις hammer καθιστός.

.

Πηγή

Please reload

Please reload

Please reload

Ακολουθήστε το FitnessDiary στο Facebook, Instagram και Twitter

Ένα παραμυθένιο ξενοδοχείο στο νομό Ξάνθης

21/01/2020

Πώς να μην μένεις