Υπάρχουν φαγητά με αρνητικές θερμίδες;

24/03/2017

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες. Τι ισχύει και ποιά η πραγματικότητα όμως σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα;

 

Φαγητά με αρνητικές θερμίδες;!

Για πολλά χρόνια όχι μόνο έχουν υπάρξει αρκετοί ισχυρισμοί αλλά και ολόκληρα διατροφικά πλάνα που βασίζονται γύρω από τη φιλοσοφία ότι μερικά φαγητά όπως: Σέλινο, μαρούλι και διάφορα εσπεριδοειδοί έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούν μια αρνητική ενεργειακή ισορροπία όταν καταναλωθούν. Η θεωρία που βασίζεται όλος αυτός ο ισχυρισμός, είναι ότι καταναλώνοντας αρκετά από αυτά τα φαγητά θα βοηθήσει στην καύση του λίπους, καθώς το ποσό θερμίδων το οποίο είναι απαραίτητο για να μασήσουμε, χωνέψουμε και να τα αφομοιώσουμε τα φαγητά αυτά είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των θερμίδων που εμπεριέχουν. Είναι όμως αυτό αλήθεια; Γίνεται τα φαγητά να έχουν όντως “αρνητικές” θερμίδες;

.

Η θερμική ιδιότητα του φαγητού

Μόνο και μόνο η κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού μπορεί να προκαλέσει κάποια αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, καθώς χρειάζεται ενέργεια [που μετριέται σε θερμίδες] για να χωνέψουμε και να επεξεργαστούμε τα φαγητά τα οποία τρώμε. Αυτό το οποίο μόλις περιγράψαμε είναι γνωστό και ως η θερμική ιδιότητα του φαγητού. Η θερμική ιδιότητα του φαγητού ή αλλιώς TEF δεν είναι ένας στατικός αριθμός, εν αντιθέσει μπορεί να μεταβληθεί από μια πληθώρα δεδομένων, μερικά από αυτά είναι: Το μακροθρεπτικό προφίλ ενός γεύματος, οι συνολικές θερμίδες που εμπεριέχονται σε ένα γεύμα, η σύνηθες διατροφική πρόσληψη μας, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η ηλικία. Δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που ευθύνονται για τον καθορισμό της διατροφικής θερμογένεσης που προκαλείται από ένα γεύμα (δηλαδή ο συνολικός αριθμός θερμίδων που χρειάζεται για να επεξεργαστεί το φαγητό) είναι η μακροθρεπτική σύνθεση του και το σύνολο των θερμίδων. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα γεύμα (όσον αφορά στις θερμίδες), τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται από το σώμα για να χωνέψει και να επεξεργαστεί το γεύμα αυτό. Για να το πούμε με απλά λόγια, το σώμα “καίει” περισσότερες θερμίδες για να χωνέψει ένα μεγαλύτερο γεύμα.

.

Άρα ποιό είναι το συμπέρασμα;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει παραπάνω η θερμογενετική ιδιότητα του φαγητού έχει άμεση συσχέτιση με την σύνθεση του γεύματος. Κάθε ένα από τα μακροθρεπτικά συστατικά έχει διαφορετική θερμογενετική ιδιότητα.

.

· Fat = ~3%

· Carbohydrates = 5-10%

· Protein= 20-30%

· Alcohol= 10-30%

.

Πράγμα που σημαίνει ότι το σύνολο της ενέργειας που χρειάζεται για να αφομοιωθούν και να μεταβολιστούν μερικά θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη και αλκοόλ), είναι μεγαλύτερη από άλλα (υδατάνθρακες, λιπαρά). Άρα ακόμα και αν ένα γεύμα αποτελείται ολοκληρωτικά από πρωτεΐνη, το σύνολο των θερμίδων που “κάηκαν” για να επεξεργαστεί αυτό το γεύμα αποτελεί μόνο το 30% των συνολικών θερμίδων που εμπεριέχονται σε αυτό το γεύμα. Όπως μπορείτε να καταλάβετε λοιπόν το 30%…δεν είναι 100% όπως ισχυρίζεται η θεωρία των αρνητικών θερμίδων, συνεπώς το επιπλέον ποσοστό θερμίδων που περισσεύει (στο δικό μας σενάριο 70%), δεν θα χρησιμοποιηθεί για την πέψη αυτού του γεύματος.

.

Συμπέρασμα; Τα φαγητά δεν είναι δυνατόν να έχουν αρνητικές θερμίδες.

 

Σημειωτέον, μπορεί να υπάρχουν μερικές ουσίες μέσα σε διάφορες τροφές που από μόνες τους μπορούν να αυξήσουν περεταίρω τον μεταβολικό ρυθμό, ωστόσο δεν θα το αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο.

.

Πρακτική εφαρμογή

Μολονότι ένα φαγητό δεν μπορεί να έχει αρνητικές θερμίδες, πολλά από τα φαγητά τα οποία έχουν βαφτιστεί ως “φαγητά με αρνητικές θερμίδες” είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε νερό. Αν το δούμε από μια πρακτική οπτική γωνία, η κατανάλωση αυτών των φαγητών μπορεί να βοηθήσει στο να χορτάσουμε πιο γρήγορα όταν βρισκόμαστε π.χ. σε περίοδο γράμμωσης καθώς αυξάνουμε τον συνολικό όγκο του γεύματος χωρίς να αυξήσουμε σημαντικά τις συνολικές θερμίδες.

.

Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμες οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο και να ευχαριστηθήκατε την ανάγνωση του.

.

Πηγή

Please reload

Please reload

Please reload

Ακολουθήστε το FitnessDiary στο Facebook, Instagram και Twitter

Τι οφέλη έχουν τα κυδώνια και πώς θα τα φας; Η εποχή τους μόλις ξεκίνησε

21/11/2019

Θερμίδες. Yπολογίστε πόσο πρέπει να τρώτε

21/11/2019

Πρωινό Κολοκύθας με νιφάδες βρώμης

21/11/2019

Όλη η αλήθεια για το κολλαγόνο

03/11/2019

1/13
Please reload