Καφές πριν την άσκηση; Κι όμως, βοηθά!

28/04/2017

Ένα από τα κλασικά ερωτήματα που απασχολούν όσους γυμνάζονται. Κάνει καλό να πιεις καφέ πριν ξεκινήσεις τρέξιμο ή πας γυμναστήριο; Μάλλον... ναι. 

Ο καφές πριν την έντονη σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τους μυϊκούς πόνους που την ακολουθούν, γιατί η καφεΐνη επιτρέπει καλύτερη προπόνηση και υψηλότερες επιδόσεις.

Οι διαπιστώσεις κίνησαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων, των γιατρών, των αθλητών και των προπονητών τους. Το κατά πόσο, πράγματι, η καφεΐνη έχει τέτοια ευεργετική κατά του πόνου δράση, στη σωματική άσκηση, είναι σημαντικό να αποδειχθεί.

Με βάση αυτό το σκεπτικό επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις που και οι ίδιοι είναι ποδηλατιστές αγώνων, διεξήγαγαν μια μικρή, αλλά πρωτοποριακή έρευνα σε 25 νέους και υγιείς άνδρες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση καφέ που είχαν συνήθως.

Η πρώτη ομάδα αποτελείτο από άνδρες που δεν έπιναν καφέ. Η δεύτερη ομάδα αποτελείτο από άνδρες που κατανάλωναν περίπου 3 έως 4 φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα που ισοδυναμεί με 400 mg καφεΐνης ημερησίως.

Οι άνδρες έκαναν αρχικά μια άσκηση με εργόμετρο ή σταθερό ποδήλατο για να υπολογιστεί για τον καθένα η μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου (αεροβική δύναμη). Αργότερα διενεργήθηκαν για τον κάθε συμμετέχοντα 2 ελεγχόμενες, ψηλής έντασης ασκήσεις διάρκειας 30 λεπτών.

Μία ώρα πριν από κάθε άσκηση χορηγήθηκε στους ποδηλατιστές ένα χάπι. Στη μια άσκηση το χάπι περιείχε 5 mg ανά κιλό σωματικού βάρους του κάθε άνδρα ενώ στη δεύτερη επρόκειτο για εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Οι άνδρες δεν γνώριζαν κάθε φορά τι περιείχε το χάπι που λάμβαναν. Επίσης οι άνδρες είχαν πάρει εκ των προτέρων οδηγίες για να μην πιουν καφέ στις 24 ώρες που προηγούνταν των ασκήσεων.

Κατά τη διάρκεια και των δύο έντονων ασκήσεων, οι αισθήσεις πόνου στους τετρακέφαλους μυς των ανδρών καταγράφονταν. Επίσης σε τακτικά διαστήματα καταγράφονταν και τα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση οξυγόνου, τον καρδιακό ρυθμό και το έργο που επιτελείτο.

Οι ερευνητές με έκπληξη διαπίστωσαν ότι τόσο στους άνδρες που δεν έπιναν καφέ όσο και στους άνδρες που ήταν συνηθισμένοι να πίνουν καφέ, η χορήγηση του χαπιού με καφεΐνη πριν από την έναρξη της έντονης ποδηλασίας προσέφερε την ίδια μέτρια μείωση του πόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Δηλαδή ο εθισμός στην καφεΐνη δεν εξουδετέρωνε την ευεργετική κατά του μυϊκού πόνου δράση της δόσης της καφεΐνης που δινόταν πριν από την έντονη άσκηση.

Με βάση δικές τους προηγούμενες έρευνες και εργασίες από άλλους, οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, πιστεύουν ότι η καφεΐνη ενεργεί στο σύστημα της αδενοσίνης που επηρεάζει την αντίληψη του πόνου στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό.

Η θεωρητική υπόθεση είναι ότι αδενοσίνη παρεμποδίζεται από την καφεΐνη και έτσι καταστέλλεται ο πόνος. Όμως το γιατί η αναλγητική δράση της καφεΐνης είναι η ίδια τόσο στους εθισμένους όσο και στους μη εθισμένους στον καφέ, παραμένει ένα αδιευκρίνιστο ζήτημα για το οποίο απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Όπως διαπιστώνετε, η καφεΐνη έχει την ιδιότητα να προσφέρει μέτρια μείωση του πόνου κατά τη διάρκεια έντονων σωματικών προσπαθειών, όπως η ποδηλασία, σε εθισμένους και μη του καφέ.

 Πηγή  

Please reload

Please reload

Please reload

Ακολουθήστε το FitnessDiary στο Facebook, Instagram και Twitter

Τι οφέλη έχουν τα κυδώνια και πώς θα τα φας; Η εποχή τους μόλις ξεκίνησε

21/11/2019

Θερμίδες. Yπολογίστε πόσο πρέπει να τρώτε

21/11/2019

Πρωινό Κολοκύθας με νιφάδες βρώμης

21/11/2019

Όλη η αλήθεια για το κολλαγόνο

03/11/2019

1/13
Please reload