Τελικά υπάρχει αφροδισιακή δίαιτα για τους άνδρες; Και αν ναι ποιά είναι

10/08/2017

 

 

Πολλά έχουν γραφτεί για αφρoδισιακές τροφές που αυξάνουν την ανδρική λίμπιντο και έχουν γίνει δεκάδες επιστημονικές μελέτες και έρευνες για να διαπιστωθεί αν τελικά η διατροφή επηρεάζει την σεξουαλική ζωή ενός άνδρα και αν μπορεί η σωστή διατροφή να βοηθήσει στα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας που απασχολούν πολλούς.

Έτσι κατά καιρούς έχουμε δει να εμφανίζονται μελέτες που δείχνουν πως συγκεκριμένες τροφές πχ. τα καρύδια ή οι κόκκινες καυτερές πιπεριές, λειτουργούν ως "αφροδισιακά" για τον άνδρα.

Ποιά όμως είναι αυτή η διατροφή και τελικά σε ποιό συμπέρασμα έχουν καταλήξει οι επιστήμονες ύστερα από δεκαετίες σχετικών ερευνών;

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα θέλησε να δώσει μια ανασκόπηση των σχετικών µελετών, η οποία κατέληξε στο συμέρασμα ότι άνδρες µε διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, καρύδια, προϊόντα ολικής αλέσεως, και ψάρι, αλλά φτωχή σε κόκκινο κρέας και επεξεργασµένες τροφές, έχουν σηµαντικά χαµηλότερη πιθανότητα να εµφανίσουν στυτική δυσλειτουργία. Κοινώς οι άνδρες που ακολουθούν τη λεγόμενη μεσογειακή διατροφή έχουν καλύτερη σεξουαλική υγεία.

Σήµερα, είναι πολλά τα επιστηµονικά δεδοµένα που υποστηρίζουν την ευεργετική επίδραση της µεσογειακής διατροφής, αφού αυτή σχετίζεται όχι µόνο µε καλύτερη γενική υγεία, αλλά και µε καλύτερη σεξουαλική υγεία. Μάλιστα, υπάρχουν δεδοµένα που υποδεικνύουν πως η µεσογειακή διατροφή ωφελεί όχι µόνο τη σεξουαλική υγεία των ανδρών, αλλά και των γυναικών (Εsposito, 2007).

Γνωρίζουµε ήδη πως η παχυσαρκία σχετίζεται µε σηµαντικά υψηλότερη πιθανότητα εµφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας (Derby, 2000). Οταν όµως ένας παχύσαρκος άνδρας µε στυτική δυσλειτουργία βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες υιοθετώντας τη µεσογειακή διατροφή, µπορεί να αναµένει βελτίωση στη λειτουργία της στύσης; Κλινικές µελέτες έδειξαν πως υιοθετώντας µεσογειακή διατροφή, περιορίζεται η στυτική δυσλειτουργία και βελτιώνεται η ποιότητα της στύσης των παχύσαρκων ανδρών (Εsposito, 2010).

Το ερώτημα είναι αν αρκεί η υγιεινή διατροφή για να διατηρήσουµε τη σεξουαλική µας υγεία;

Οι µελέτες δείχνουν πως η µεσογειακή διατροφή έχει θετική επίδραση στη λειτουργία της στύσης, αλλά τα θετικά αποτελέσµατα είναι µεγαλύτερα όταν φροντίζουµε όχι µόνο την ποιότητα της διατροφής µας, αλλά και την ποσότητα (Ηannan, 2009).

Είναι πλέον σαφές, πως εκτός από τη µεσογειακή διατροφή, είναι σηµαντικό να έχουµε και µια διατροφή χαµηλή σε θερµίδες. Ο συνδυασµός των δύο αυτών διατροφικών παραµέτρων έχει τις πιο ευεργετικές συνέπειες στη λειτουργία της στύσης. Επιπλέον, όταν οι παραπάνω διατροφικές συνήθειες συνδυάζονται µε άσκηση, τότε µπορούµε να αναµένουµε επιπρόσθετη βελτίωση στη λειτουργία της στύσης (Ηannan, 2009). 

 

 

Πηγή 

Please reload

Please reload

Please reload

Ακολουθήστε το FitnessDiary στο Facebook, Instagram και Twitter

Ένα παραμυθένιο ξενοδοχείο στο νομό Ξάνθης

21/01/2020

Πώς να μην μένεις στα …μπρόκολα, αλλά να έχεις και τέλειους κοιλιακούς

14/12/2019

Τι οφέλη έχουν τα κυδώνια και πώς θα τα φας; Η εποχή τους μόλις ξεκίνησε

21/11/2019

Θερμίδες. Yπολογίστε πόσο πρέπει να τρώτε