Είναι η προπόνησή σου «λειτουργική»;

08/10/2017

 


Η λειτουργική προπόνηση (functional training) είναι μια νέα φιλοσοφία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει τον χώρο του fitness. Έχει της ρίζες της στην αποκατάσταση τραυματισμών και οι πρώτοι που την ανέπτυξαν ήταν οι φυσικοθεραπευτές, καθώς μέσα από τη λειτουργική προπόνηση προσπαθούσαν να επαναφέρουν στις καθημερινές εργασίες ασθενείς μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση.

Στόχος της λειτουργικής προπόνησης δεν είναι απλά η εκγύμναση ενός μόνο μυ, αλλά η ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και της ιδιοδεκτικότητας, η καλύτερη κινητικότητα των αρθρώσεων και η βελτίωση όλων των παραγόντων της φυσικής κατάστασης (αντοχή, ταχύτητα, δύναμη, ευκινησία), έτσι ώστε το σώμα του ασκούμενου να γίνει πιο λειτουργικό και σε θέση να ανταπεξέλθει με ασφάλεια στις καθημερινές δραστηριότητες. Άλλωστε, το ανθρώπινο σώμα είναι έτσι φτιαγμένο και δομημένο ώστε να μπορεί να τρέχει, να πηδάει, να τραβάει, να σπρώχνει - αυτές τις φυσικές κινήσεις προσπαθεί να βελτιώσει η λειτουργική προπόνηση.

Τέλος, ο εξοπλισμός που απαιτείται μπορεί να είναι πολύ απλός, αφού οι καθημερινές κινήσεις μπορούν να αντιγραφούν εύκολα με την βοήθεια αλτήρων, fit ball, medicine ball, λάστιχων και δίσκων ισορροπίας.

Συμπέρασμα. Η λειτουργική προπόνηση είναι ζωτικής σημασίας και πολύ σημαντική είτε είστε αθλητής, είτε μια νοικοκυρά που θέλει να μεταφέρει τα παιδιά της, είτε πολύ απλά θέλετε να νιώθετε μεγαλύτερη ασφάλεια και αντοχή σε όλες τις καθημερινές απαιτήσεις στο σπίτι και στην δουλειά. 

 

 

 

Πηγή 

Please reload

Please reload

Please reload

Ακολουθήστε το FitnessDiary στο Facebook, Instagram και Twitter

Τι οφέλη έχουν τα κυδώνια και πώς θα τα φας; Η εποχή τους μόλις ξεκίνησε

21/11/2019

Θερμίδες. Yπολογίστε πόσο πρέπει να τρώτε

21/11/2019

Πρωινό Κολοκύθας με νιφάδες βρώμης

21/11/2019

Όλη η αλήθεια για το κολλαγόνο

03/11/2019

1/13
Please reload