3 λάθη αχρηστεύουν τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που παίρνεις

24/01/2018

 


Αν παίρνεις βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής φυσικά περιμένεις οφέλη από αυτά. Αν όμως τα οφέλη δεν έρχονται τότε θα πρέπει να σκεφτείς αν κάνεις τρία σημαντικά λάθη που ουσιαστικά εξουδετερώνουν τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα, αχρηστεύοντας τα.


Δες ποια είναι αυτά τα λάθη:

1. Παίρνεις τις βιταμίνες σου με τον καφέ


Ο καφές έχει διεγερτικές ουσίες και η καφεΐνη επιταχύνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Έτσι ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να απορροφήσει το σύνολο των θρεπτικών συστατικών. Αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται να παραλείψεις τον καφέ σου. Απλώς πιες τον και φάε το πρωινό σου και περίμενε 15 λεπτά για να πάρεις την πολυβιταμίνη σου με ένα ποτήρι νερό.

2. Δεν παίρνεις τις σωστές βιταμίνες στις σωστές ώρες


Ορισμένες βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής πρέπει να λαμβάνονται μαζί με τροφή ή μετά το γεύμα για να έχουν καλύτερη απορρόφηση, ενώ κάποιες άλλες χρειάζεται να τις πάρεις με άδειο στομάχι. Με άδειο στομάχι τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την κατανάλωση τροφής συστήνεται η λήψη σιδήρου.

Οι περισσότερες πάντως βιταμίνες μπορεί να λαμβάνονται με το πρωινό γεύμα όπως οι πολυβιταμίνες, η Βιταμίνη Ε και η Βιταμίνη C καθώς και οι βιταμίνες συμπλέγματος Β. Όχι μόνο θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις την ημέρα σου σωστά, αλλά το πρωί είναι μια βολική ώρα για να θυμηθείς να τις πάρεις.

Επιπλέον, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην μετατροπή της τροφής σε ενέργεια η οποία θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις τη μέρα σου σωστά. Υπάρχει ένα μειονέκτημα ωστόσο. Δεν συνιστάται η λήψη ασβεστίου μαζί με πολυβιταμίνη αν περιέχει σίδηρο. Το ασβέστιο μπορεί να αλληλεπιδράσει με την απορρόφηση του σιδήρου. Εάν λαμβάνεις σίδηρο σε πολυβιταμίνη με το πρωινό σου μην πιεις γάλα ή μην καταναλώσεις γαλακτοκομικά εκείνη την ώρα. Προτίμησέ τα για τα επόμενα γεύματα. Ωστόσο η βιταμίνη C βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου, γι 'αυτό πιες το συμπλήρωμα σιδήρου με ένα χυμό πορτοκαλιού.

Πάρε τις πολυβιταμίνες και το ασβέστιο με φαγητό, ώστε να αποφύγεις τυχόν στομαχικές διαταραχές και, σε κάποιες περιπτώσεις, να ενισχύσεις την απορρόφηση. Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορούν να ληφθούν με το γεύμα ή το δείπνο 3 ώρες μετά πριν κοιμηθείς. Η μορφή του ασβεστίου που παίρνεις καθορίζει αν θα πρέπει να το παίρνεις με ένα γεύμα ή σνακ, ή με άδειο στομάχι. Το ανθρακικό ασβέστιο (calcium carbonate) απαιτεί την παρουσία των τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση. Συμπλήρωμα ανθρακικού ασβεστίου μπορεί να ληφθεί με το δείπνο, καθώς νωρίτερα μέσα στην ημέρα με ένα άλλο γεύμα. Από την άλλη πλευρά, το κιτρικό ασβέστιο (Calcium Citrate) μπορεί να ληφθεί με ή χωρίς τροφή, και δεν απαιτεί τρόφιμα στο στομάχι για την απορρόφηση.

3. Παίρνεις τις βιταμίνες σου μαζί με τα φάρμακά σου


Αυτό μπορεί να έχει παρενέργειες στην υγεία σου. Ορισμένα βότανα ή διατροφικά συμπληρώματα (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα), όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα με φάρμακα όπως τα αντιόξινα, τα αντιβιοτικά, τα αντισυλληπτικά και τα καθαρτικά, μπορεί να προκαλέσουν στον οργανισμό ελλείψεις διάφορων θρεπτικών συστατικών, εμποδίζοντας την απορρόφησή τους και ήπια μέχρι σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, πόνο στην κοιλιά και πονοκέφαλο. 

 

 

 

 

Πηγή 

Please reload

Please reload

Please reload

Ακολουθήστε το FitnessDiary στο Facebook, Instagram και Twitter

Πώς να μην μένεις στα …μπρόκολα, αλλά να έχεις και τέλειους κοιλιακούς

14/12/2019

Τι οφέλη έχουν τα κυδώνια και πώς θα τα φας; Η εποχή τους μόλις ξεκίνησε

21/11/2019

Θερμίδες. Yπολογίστε πόσο πρέπει να τρώτε

21/11/2019

Πρωινό Κολοκύθας με νιφάδες βρώμης

21/11/2019