Τα μικρά «μυστικά» της καρδιάς μας!

19/03/2018

 


Τα προβλήματα καρδιάς πλήττουν ολοένα και περισσότερους νέους ανθρώπους, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες. Η έλλειψη άθλησης, η κακή διατροφή, το άγχος, το κάπνισμα και άλλα πολλά είναι η αιτίες και κανένας δεν ξέρει πότε θα αναγκαστεί να σταματήσει!

Έπειτα από μία 27ετή έρευνα, που διαπίστωσε την ραγδαία αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας χαρακτήρισε τις καρδιακές νόσους την «πιο σοβαρή επιδημία του κόσμου.» Οι καρδιακές παθήσεις είναι πλέον η πρώτη αιτία θανάτου και αυτό οφείλεται κυρίως στη διατροφή, την έλλειψη άσκησης, το αλκοόλ, το κάπνισμα και το άγχος.

Η γνώση είναι πρόληψη και θα είναι καλό να μάθουμε κάποια μικρά «μυστικά» της καρδιάς μας και ίσως μπορέσουμε να προστατευτούμε από το δυσάρεστο αναπάντεχο.
Πάντως η βασικότερη πρόληψη είναι η ήπια και χωρίς υπερβολές άσκηση, είτε είναι γυμναστήριο, είτε είναι περπάτημα:

Ας δούμε ποια είναι ορισμένα μικρά «μυστικά» της καρδιάς μας

Είναι …κεντρώα!!!

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι η καρδιά είναι …αριστερή… δηλαδή ότι βρίσκεται στο αριστερό τμήμα του στήθους μας. Αυτό είναι λάθος αφού η καρδιά βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο, ελαφρώς προς την αριστερή πλευρά, πίσω από το στέρνο, στη θηλιά του στήθους.

Από τα αριστερά η …τροφοδοσία!

Η αριστερή πλευρά της καρδιάς είναι υπεύθυνη για την ώθηση του αίματος στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του σώματός. Η δεξιά πλευρά, από την άλλη, παρέχει το αίμα στους πνεύμονες, που είναι ακριβώς δίπλα. Για τον λόγο αυτό, η καρδιά δε χρησιμοποιεί πολύ δύναμη για να στείλει το αίμα στους πνεύμονες. Η καρδιά δίνει μια ισχυρή ώθηση για να στείλει το αίμα σε ολόκληρο το σώμα μέσω των αρτηριών και γι αυτό νομίζουμε ότι η καρδιά μας χτυπάει στην αριστερή πλευρά!

Στο …ρελαντί με 72 …στροφές

Η καρδιά κάνει περίπου 72 σφυγμούς το λεπτό, 100.000 φορές την ημέρα και 3 δισεκατομμύρια φορές κατά τη διάρκεια της μέσης διάρκειας ζωής.

Ισότητα και στις …ανακοπές!

Για δεκαετίες, οι καρδιακές προσβολές και παθήσεις ήταν ανδρική «υπόθεση». Αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Η διαφορά μεταξύ των φύλων έγκειται κυρίως στα συμπτώματα, όπου οι γυναίκες δεν έχουν την τάση να βιώνουν πόνο στο στήθος αλλά μεταξύ άλλων ναυτία, πόνο στην πλάτη και το σαγόνι.

Ο …σωτήριος οργασμός!

Μια μελέτη σε 2.500 άνδρες ηλικίας 49 έως 54 διαπίστωσε, ότι όσοι έχουν οργασμό, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μία έντονη ερωτική συνεύρεση μπορεί να διπλασιάσει τον καρδιακό ρυθμό του ατόμου και να κάψει περίπου 200 θερμίδες, δραστηριότητα ισοδύναμη δηλαδή με ένα γρήγορο 15λεπτο τρέξιμο.

Τροφοδοτεί αγγεία 100 περίπου χιλιομέτρων!
Κατά τη διάρκεια της ημέρας η καρδιά μεταφέρει 7,6 σχεδόν λίτρα αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, το οποίο πολλές φορές περνά μέσα από περίπου 96.5 χιλιόμετρα διακλαδώσεων των αιμοφόρων αγγείων, που συνδέουν τα κύτταρα των οργάνων και τα διάφορα μέρη του σώματος.

Να 'ναι καλά οι …σκύλοι

Η μεταμόσχευση καρδιάς είναι η πιο δύσκολη χειρουργική επέμβαση, όμως καθιερώθηκε μετά το 1946 όταν οι γιατροί άλλαξαν τις καρδιές δύο σκύλων και με έκπληξη διαπίστωσαν ότι και οι δύο «ασθενείς» επιβίωσαν.

Στη καρδιά αρέσει το γέλιο!

Το γέλιο είναι αντίδοτο στην καρδιά. Έρευνες έχουν δείξει, ότι ο καγχασμός μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση στην επένδυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, το ενδοθήλιο, αυξάνοντας τη ροή του αίματος έως και 45 λεπτά μετά το γέλιο.

Οι …μεγαλόκαρδοι και οι αθλητές

Μερικοί άνθρωποι έχουν πραγματικά μεγαλύτερη καρδιά από άλλους. Ωστόσο, μια διευρυμένη καρδιά μπορεί να σημάνει υποκείμενη καρδιακή νόσο. Ο πιο κοινός τύπος ονομάζεται διατατική μυοκαρδιοπάθεια και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μια μεγάλη καρδιά μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Η μεγαλοκαρδία συνήθως συναντάται σε αθλητές. 

 

 

 

Πηγή 

Please reload

Please reload

Please reload

Ακολουθήστε το FitnessDiary στο Facebook, Instagram και Twitter

Ένα παραμυθένιο ξενοδοχείο στο νομό Ξάνθης

21/01/2020

Πώς να μην μένεις στα …μπρόκολα, αλλά να έχεις και τέλειους κοιλιακούς

14/12/2019

Τι οφέλη έχουν τα κυδώνια και πώς θα τα φας; Η εποχή τους μόλις ξεκίνησε

21/11/2019