Φαλάφελ από ρεβύθια με γιαούρτι και ταχίνι

27/05/2018

 

 

Υλικά για περίπου 10 φαλάφελ από ρεβύθια:

  • 200 gr ρεβύθια

  • 3 κ.σ μαϊντανός

  • 3 κ.σ φρέσκος κόλιαντρος

  • 3 – 4 σκελίδες σκόρδο

  • 1 μέτριο ξερό κίτρινο κρεμμύδι

  • 1 μέτριο ξερό κόκκινο κρεμμύδι

  • 2 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1½ κ.γ baking powder

  • 1 κ.γ πάπρικα γλυκιά

  • 1 κ.γ μπούκοβο

  • 1 κ.γ κύμινο

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

 

Για τη σάλτσα με γιαούρτι και ταχίνι:

  • 220 gr στραγγιστό γιαούρτι

  • 3 κ.σ ταχίνι

  • 2 κ.σ ελαιόλαδο

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 5 κ.σ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

  • Χυμός και ξύσμα από 1 ζουμερό λάιμ

  • 1 κ.γ μπούκοβο

  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Μέθοδος:

1. Βάλτε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια σε νερό για να μουλιάσουν

Για τη σάλτσα γιουρτιού με ταχίνι:

  • Πολτοποιήστε ή τρίψτε τη σκελίδα του σκόρδου

  • Αναμείξτε μαζί με τα 220 gr γιαούρτι, τις 3 κ.σ ταχίνι, τις 5 κ.σ κρέμα γάλακτος το 1 κ.γ μπούκοβο, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό από 1 ζουμερό λάιμ

  • Αλατίστε και πασπαλίστε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.

 

2. Ξεφλουδίστε όπου είναι απαραίτητο και κεβγάλτε με άφθονο νερό τα λαχανικά

  • Στραγγίξτε καλά

  • Σουρώστε τα ρεβύθια και ξεβγάλτε με νερό

  • Στραγγίξτε πολύ καλά από τα νερά

  • Τοποθετήστε στον κάδο του μίξερ το εξάρτημα με τα μαχαίρια

  • Προσθέστε τα ρεβύθια, τον φρέσκο κόλιαντρο, το μαϊντανό, τις 4 σκελίδες σκόρδου το ξερό κίτρινο κρεμμύδι το οποίο έχετε τεμαχίσει στα 4, το κύμινο, την πάπρικα, το μπούκοβο, το ξύσμα από 1 λεμόνι, 2 κ.σ αλεύρι και το 1½ κ.γ baking powder

  • Αλατίστε και πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Αλέστε το μείγμα μέχρι αυτό να γίνει πολύ ψιλοκομμένο, με προσοχή όμως να μην το πολτοποιήσετε

  • Τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα για να μοιραστούν ομοιόμορφα οι γεύσεις αλλά και τα αρώματα

  • Αποσύρετε το μείγμα από το ψυγείο και περιμένετε να ανέβει ελαφρώς η θερμοκρασία του, μιας και ένα κρύο μείγμα δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα στο τηγάνισμα.

 

3. Γεμίστε με αρκετό ηλιέλαιο ένα κατσαρόλι και βάλτε το να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά

  • Σχηματίστε τα φαλάφελ στο επιθυμητό σχήμα αλλά και μέγεθος το πιο σύνηθες σχήμα για τα φαλάφελ είναι το σφαιρικό χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν μπορείτε να του δώσετε και εσείς κάποιο άλλο

  • Βάλτε αρχικά ένα φαλάφελ μόνο του να δείτε αν αυτό τηγανίζεται ακέραιο χωρίς να σπάει

  • Στην περίπτωση που σπάσει συμπληρώστε με μία επιπλέον κουταλιά της σούπας αλεύρι στο μείγμα και αναμείξτε

  • Τηγανίστε τα φαλάφελ μέχρι αυτά να αποκτήσουν ένα σκούρο χρυσό χρώμα

  • Αποσύρετε από το τηγάνι και τοποθετήστε επάνω σε χαρτί κουζίνας

  • Συνδυάστε με τη σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι και το ξερό κόκκινο κρεμμύδι τεμαχισμένο σε ροδέλες και καταναλώστε τα ζεστά.

Τα φαλάφελ από ρεβύθια είναι έτοιμα!

Καλή σας επιτυχία!

 

 

Πηγή

Please reload

Please reload

Please reload

Ακολουθήστε το FitnessDiary στο Facebook, Instagram και Twitter

Τι οφέλη έχουν τα κυδώνια και πώς θα τα φας; Η εποχή τους μόλις ξεκίνησε

21/11/2019